Friday, February 15, 2008

V-politiker hoppar av pga Västsahara?

SAHARALISTAN 080216--En vänsterpartistisk ledamot av landstingsfullmäktige i Stockholm, Yousef Yebari, hoppar av. Skälet är något oväntat: Västsahara. Efter tolv år i partiet har Yebari upptäckt att Vänsterpartiet, precis som samtliga andra svenska riksdagspartier, Sveriges regering, FN och i princip hela världen utom regimen i Marocko, stödjer det ockuperade Västsaharas rätt till självbestämmande. Han instämmer inte:

- Jag är själv marockan och det är en självklarhet att södra Marocko ska vara en del av landet, säger Yebari till SvD, och kritiserar partiets stöd för befrielserörelsen Polisario.

Vänsterpartiet kräver att Sverige ska erkänna Västsaharas självständighet genom att öppna diplomatiska relationer med Sahariska republiken, landets exilregering. Samma åsikt har framförts av Miljöpartiet, Liberala ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund, SSU, med flera politiska organisationer över hela det politiska fältet, och bl.a. folkpartiets utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson och partiets EU-minister, Cecilia Malmström, har tidigare rest krav på svenskt erkännande av Västsahara. Många organisationer och politiker har dessutom rest andra krav till stöd för Västsaharas internationellt erkända självbestämmanderätt, t.ex. att Marocko ska tillåta hållandet av den folkomröstning om självständighet som regimen har obstruerat i sjutton år, och att mänskliga rättigheter ska respekteras i det ockuperade området.

Hur detta har inverkat på landstingspolitiken i Stockholm förblir emellertid en gåta.

Se även: Norska partier vill erkänna Västsahara.

No comments:

Post a Comment